Traces of silence

14 Mar 2014 - 13 Apr 2014

In haar solotentoonstelling traces of silence in Morbee Gallery toont Sergeant verschillende series.

In de reeks HUMAN TRACES zie je onder meer de afdruk van een weggenomen object. Zo ontdek je bijvoorbeeld tekens van een sleutel die meermaals werd verplaatst, glas dat in miljoenen kleine partikeltjes verspreid ligt op keien of sporen van een voorwerp dat roest achterlaat.

De reeks CITIES bestaat uit een aantal “groeiende” beelden uit verschillende continenten. Zo zie je uitsnijdingen van het Bird’s Nest van Ai Wei Wei in Beijing, de CCTV-toren van Rem Koolhaas, een parkeergebouw in New York, het Umicore office van Conix Architects in Antwerpen, een metroraam met sneeuw in Berlijn.

Sergeant zoomt in op gebouwen en landschappen en creëert zo een tweedimensionaal lijnenspel in een neutraal kader. Deze uitsneden overstijgen de topografische context, waardoor een nieuwe gemeenplaats wordt gecreëerd die zeer herkenbaar is. De acties van de mens, bewust of onbewust, staan daarbij centraal, zonder deze echter rechtstreeks te tonen. Op deze manier creëert de kunstenares een andere blik op de werkelijkheid, herkenbare beelden krijgen een nieuwe betekenis. Als toeschouwer word je ondergedompeld in een bad van spanningen, doorheen de interacties van de tegenstellingen ga je beelden anders ervaren en bekijken. Het gaat hier om tal van contrasten, waarbij geen voorkeur domineert.

De stilte in het beeld is hierbij hoorbaar. Ze wordt benaderd door haar tegendeel te accentueren; door lawaai en ruis te evoceren.

Sofie Vermeiren