What's your nature?

26 Mar 2018 - 01 Jul 2018

Finissage on Sunday 1 July  -  2.30 - 7 pm


De tentoonstelling ‘What’s Your Nature?’ houdt in deze context een verwijzing in naar de menselijke aard en zijn cultuur, maar kan tegelijkertijd refereren naar de natuur op zich.

Enkele kunstenaars werden uitgenodigd rond dit thema te reflecteren. Christine Clinckx, Tinka Pittoors en Katleen Vinck gingen op de uitnodiging in en onderzoeken het gegeven elk op een eigenzinnige manier, waarbij het aan de kijker is de onderliggende affiniteiten aan te voelen.
Op het eerste zicht lijken de frivool ogende, kleurrijke sculpturen van Pittoors te botsen met de koele geometrische constructies van Vinck en de introverte fotografische tableaux van Clinckx. Het ludieke, het analytische en het contemplatieve gaan in deze compacte groepstentoonstelling met elkaar in dialoog, zonder dat een van deze perspectieven de overhand neemt. Idylle, ontroering en verontrusting komen om de beurt bovendrijven.
Net zoals de 'menselijke' natuur ontelbare varianten heeft, zo blijkt 'de' natuur als fenomeen onkenbaar en onbeheersbaar. Evenals de natuurlijke en de menselijke natuur, ontsnappen de uiteenlopende kunstwerken in deze tentoonstelling aan elke poging tot rationalistische beheersing. Ze zijn in alle opzichten kunstmatige natuur.

De getoonde film, sculpturen, ceramics, foto’s, schilderijen hebben zowel iets ontroerends en idyllisch, als een verontrustende zijde.

Katleen Vinck is gefascineerd door hoe de mens inspiratie vindt in natuurlijke fenomenen, hoe natuur de menselijke constructies/cultuur beïnvloedt, door middel van nabootsing. Ze toont een tensie tussen mens en natuur in haar sculpturen.

Tinka Pittoors verbeeldt een spanningsveld tussen de verbondenheid met natuur, de buitenwereld, en er zich fysiek van willen afschermen. De huid als membraan, het gebouw als beschutting. Ook stelt ze de vraag waarom men zich, als individu, mentaal al dan niet afzijdig houdt. En waartoe leidt dat?

Christine Clinckx focust dan weer meer op het obscure van de menselijke natuur, die soms haar duistere kant laat zien. Haar werk kan worden gezien als een aanklacht tegen wat de ‘natuurlijke aard van de mens’ zoal aan uitspattingen kent.


Exhibition from 26-03-2018 till 01-07-2018
Open: Thu - Sun 2.30 -7 PM
Holidays: always open 2.30 -7 PM
Or by appointment.


Paulusstraat 7 B-8300 Knokke
Mark Morbee +32 475 37 43 73
Waldrada Onzea +32 495 31 19 27
www.morbeegallery.com
info@morbeegallery.com


Supported by Binnenhof